Turbulens

Turbulens i vinden opstår når vinden skifter hastighed pga. en forhindring. Det kan være en vindmølle, som optager noget af vindens energi og derfor er vinden lidt langsommere bag ved vingerne. Det kan være et træ, et hus eller en anden forhindring for vinden.

Når vinden, som er en luftmængde der er i bevægelse, er kommet bagefter dannes der turbulens. Tag f.eks. en folkemængde i en gågade, hvor alle folk går ved siden af hinanden med samme fart. Ingen skal omkring træer, kunst eller cykler. Det kan også være folk, der står og snakker eller kigger på vinduer. Lige så snart nogen går med en anden fart eller står stille, skal folk passere hinanden, og det kan de kun komme ved at gå imellem de som går hurtig ned af gaden. Altså dannes der turbulens, og den samlede fart af folkemængden bliver nedsat omkring dette punkt. Det tager nogle meter, både før og efter, inden alle igen går med samme fart. Så hvor forhindringen er, er der mindre fart i folkemængden.

Når vinden kan løbe hen over et fladt område, så har vi den rene energi. Men for hvert træ, hus eller anden forhindring i landskabet, ruhed, så nedsættes vindens fart, hvilket er lig med vindens energi.