Turbulens

Turbulens i vinden opstår når vinden skifter hastighed pgr. en forhindring, det kan være en vindmølle som optager noget af vindens energi og derfor er vinden lidt langsommere bag ved vingerne, det kan være et træ, et hus, eller anden forhindring for vinden.

Når vinden, som er en luftmængde som er i bevægelse, er kommet bagefter, tag feks. en folkemængde i en gågade, alle folk går ved siden af hinanden, samme fart, ingen skal omkring trær, kunst, cykler mm. eller nogen som står og snakker eller kikker på vinduer…. lige så snart nogen går med en anden fart eller står stille skal folk forbi, og det kan de kun komme ved at gå imellem dem som går hurtig ned af gaden, altså dannes der turbulens, og den samlede fart af folkemængden bliver nedsat omkring dette punkt, det tager nogen meter både før og efter, før alle igen går med samme fart. Så hvor forhindringen er, er der mindre fart i folkemængden.

Når vinden kan løbe hen over et fladt område, så har vi den rene energi, men for hver et træ, hus eller anden forhindring i landskabet, rughed, så nedsættes vindens fart, som er = vindens energi.